RUM DIŞİŞLERİ, EKONOMİ İÇİN ÇALIŞACAK

Kıbrıs Rum tarafı dış yatırımları çekme stratejisi kapsamında Dışişleri Bakanlığı’na yeni görevler yükledi ve doğrudan yatırımları kazanmak için harekete geçti.

0
blank

Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodoulides, çevrimiçi bir konferansta yaptığı açıklamada, “Pandemik krizden çıkarken yabancı yatırımın toparlanmasına odaklanmak zorunludur” diyerek, 2020’de yaşanan ekonomik zorlukları aşmak için tasarladıklarını anlattı.

Ernest&Young (EY) tarafından hazırlanan “Kıbrıs 2020 Çekicilik Anketi” raporunun sunumunda, konuşan Hristodulides, 2020’nin olağanüstü derecede zor bir yıl olduğunu kaydetti. “Sonuç olarak, ekonomik aktivite keskin bir şekilde düştü ve bu doğrudan yabancı yatırım girişine zarar verdi. İyileşmeye odaklanmamız şart” diyen Dışişleri Bakanı, Avrupa’nın, 2019 yılında 47 ülkede 6 bin 417 projeyi açısından kendine çekerek, şimdiye kadarki en güçlü yıllarından birini yaşadığını aktardı.

ŞiRKETLERiN YATIRIMLARINDA DÜŞÜŞ VAR

Öte yandan, planlanan doğrudan yabancı yatırım (DYY) projelerinin sayısında keskin bir düşüş yaşandığını ve şirketlerin %66’sının 2020 yatırım planlarında düşüş bildirdiğini kaydeden Hristodoulides, sürece katılan her iki işletmeden birinin Avrupa’yı daha az çekici bulduğunu belirtti.

Hristodoulides, salgina rağmen Güney Kıbrıs’ın cazip bir yatırım noktası olmaya devam ettiğine vurgu yaparak, toplam yatırımcı örnekleminin %56’sının önümüzdeki üç yıl için iyimser göründüğüne dikkat çekti.

Bu bulguların, diğer daha olgun Avrupa pazarlarının yanı sıra olumlu hissiyatın %39 olduğu genel Avrupa pazarıyla olumlu bir şekilde karşılaştırıldığını ekledi.

“VERİLER, HÜKÜMETİN RAHAT OLDUĞUNU GÖSTERMEZ”

VEKIBRIS’ın Cayprus Mail’deki haberden yaptığı derlemeye göre Hristodoulides, anketin sonuçları Kıbrıs’taki mevcut yatırımcıların sayısı ve onlarla ilişkileri açısından cesaret verici olduğunu, ancak bunun hükümetin rahat olduğu anlamına gelmediğini kaydetti.

“Her zaman iddialı bir reform gündemini teşvik ettik ve özellikle adalet sistemi, sağlık sistemi, dijital dönüşüm, turizm, araştırma ve geliştirme, inovasyon ve yeşil enerji gibi alanlarda aynı yolda devam etmeye kararlıyız” diyen Dışişleri Bakanı, Güney Kıbrıs’ta aktif olmayan yatırımcılarla ilgili anketin sonuçlarına ilişkin “hikayenin biraz farklı” olduğuna işaret etti:

“Anketin en çarpıcı bulgularından biri, yerleşik ve kurulmamış şirketler arasındaki yanıtlardaki kalıcı farklılaşmadır; birincisi, Kıbrıs’ı bir yatırım hedefi olarak çok daha olumlu bir görüşe sahip. Aksine, yerel olarak daha önce herhangi bir faaliyeti olmayan şirketler Kıbrıs hakkındaki görüşleri konusunda daha olumsuz davrandılar. Olası bir açıklama, yerleşik yatırımcıların fiilen yerel çevre ve bunun DYY’ye elverişliliği konusunda daha bilinçli olmalarıdır.”

HRISTODOULIDES: HIZLI HAREKET ETMEK GEREK

“Sonuçlar bu alanda hızlı hareket etme ihtiyacını açıkça gösteriyor” diyen Bakan, Dışişleri Bakanlığı’nın 2021’in başlarında sunulacak ekonomik diplomasi için bir strateji hazırladığını ifade etti.

Hristodoulides’e göre strateji, ticaretin doğrudan yabancı yatırımın (DYY) ve Kıbrıs adının (marka) güçlendirilmesinden Kıbrıs ve Kıbrıslı şirketler için değer yaratmayı ve böylece ekonomik diplomasinin faydalarını maksimize etmeyi amaçlıyor.

Hristodoulides, ekonomi için en büyük katma değeri sağlayan ve olumlu etkiler yaratan (pozitif yayılmalar) etkenlerin, yurtdışında Kıbrıs için tutarlı bir markanın tanıtımı olan doğrudan yabancı yatırımın çekiciliğiyle ilgili olduğunu belirterek, çabalarının Güney Kıbrıs’ın iş ve ekonomik eko-sisteminin en önemli paydaşlarla “El ele gittiğini” vurguladı.

HRISTODOULIDES UMUTLU

Dışişleri Bakanlığı olarak, Güney Kıbrıs’ın ekonomik çıkarlarını desteklemek için yurtdışındaki diplomatik misyonların etkinliğini en üst düzeye çıkarmak için çalıştıklarını belirterek, bu bağlamda, son zamanlarda Bakanlar Kurulu’nun, hükümetin Kıbrıs Yatırım Teşvik Ajansı’nda (CIPA) potansiyel sinerjilerden tam olarak yararlanarak, kendileri tarafından temsil edilmesine karar verildiğini açıkladı.

Bakan Hristodoulides sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Bu nedenle, toplu çabalarımız sayesinde, EY raporunda tanımlanan zorlukları etkili bir şekilde ele alabileceğimiz ve Kıbrıs’ı daha da çekici bir yatırım hedefi haline getirebileceğimiz konusunda iyimserim.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz