COVID-19’A KARŞI EKZERSİZ!

LAÜ Akademisyeni Açıkada, fiziksel aktivite ve Covid-19 üzerine bilgiler paylaştı ve vücudu hastalıklara karşı korumada düzenli egzersiz yapmanın önemli olduğunu vurguladı.

0
blank
blank

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Caner Açıkada “Fiziksel Aktivite, Antrenman ve Covid-19” konusu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

“Bilinen bir şey, vücudun immün sistemi için her gün düzenli egzersiz yapmanın gerekli olduğu ve vücudu hastalıklara karşı korumanın günlük iyi ve dengeli beslenme kadar önemli olduğudur. Günlük yüzümüzü yıkar, dişimizi fırçalar, uyur, beslenir gibi sağlığımız için de günlük egzersizimizi yapmamız gerekir” diyen Açıkada, maske takmak, sosyal mesafeyi korumanın ve el temizliğine dikkat etmenin yansıra; her yaştan insan için fiziksel aktivitenin gerekmekte olduğunu ifade etti.

“Dünya Sağlık Örgütü yaşlanan bireyler için yol gösterici özellikte egzersiz reçeteleri hazırlamıştır. Covid-19’un hızla yayıldığı bu günlerde günlük egzersiz yapmanın daha önemli bir duruma geldiği aşikârdır” diyen Açıkada, pandemi nedeniyle korunma amaçlı evlere kapanır ve çoğu toplu aktiviteyi durdururken; bireysel olarak vücut immün sistemini güçlü tutmak için evde yapılabilecek sportif egzersizlerin yapılmasının gerekliliğine dikkat çekti. Dünya Sağlık Örgütü’nün 5-17 yaş arasındaki kişilere günde en az 60 dakika egzersiz önerdiğini ve sağlık açısından bu sürenin daha da arttırılabileceğinden söz ettiğini belirten Açıkada sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle öncelikle kalp ve dolaşım sistemlerini geliştirici dayanıklılık egzersizlerinin önemli olduğu, bunlara daha şiddetli egzersizlerin eklenmesi gerektiği, kasları ve kemikleri güçlendirici haftada 3 günden az olmamak kaydı ile kuvvet egzersizleri yapmanın önemli olduğuna işaret etmiştir. 18-64 yaş arası ve üzeri yaşındaki bireyler için haftada en az 150 dakika ve her defasında 10 dakikadan az olmamak üzere kalp ve dolaşım sistemi ağırlıklı dayanıklılık egzersizleri yapılmasını, haftada en az 75 dakika daha şiddetli egzersiz ve haftada en az iki gün kuvvet egzersizleri önerilmiştir. İlerleyen zaman içerisinde sağlık katkısı nedeniyle 150 dakikanın 300 dakika ve üzerine çıkabileceği belirtilmiştir. 40 yaşından sonra yaşlanmanın getirdiği bir kısım etkiler nedeniyle kilo almaya ve bu kiloların yağ kilo olarak alındığı ve kişilerin kadın ve erkek kilolandığı görülmektedir. Bu nedenle yeme alışkanlıklarımızda bir miktar değişikliğe giderek daha az yeme yoluna gidilmeli; vitamini, minerali ve lif içeriği daha çok olan sebze ve meyvelere yönelme önerilmiştir”.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz