ÜRETİME NAVLUN ENGELİ

KTSO Başkanı Avunduk, navlun iadelerindeki aksamaların bir çok sanayiciyi ihracattan soğuttuğunu, İngiltere’ye ihracat yapan bir çok firmanın kapanmaya başladığını söyledi

0
blank

Elif ŞEN ÇATAL

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Candan Avunduk, ihracatta önemli bir destek olarak kabul edilen navlun ödemelerinde ciddi sorunlar olduğunu söyledi. Avunduk, son beş yıldır navlun ödemelerinde yaşanan gecikmelerin yerini ‘hiç ödenmemeye’ bıraktığını söyleyerek bir çok sanayicinin bu nedenle ihracattan soğuduğunu açıkladı.

blank
AVUNDUK: Sanayi Odası Başkanı Candan Avunduk, ihracat ürünlerine navlun desteğininin ödenmemesinin etkisini öldürücü buluyor.

Avunduk, navlun iade desteğinin, süt ürünleri gibi başka kaynaklardan desteklenen sanayi ürünleri dışında olan, asgari katma değeri %30 veya yerel girdisi %40 olarak tespit edilen sanayi ürünlerine sağlanan bir ‘ihracat teşviği’ olduğunu hatırlatarak, “İhracat Türkiye’ye yapıldığında navlun tutarı fatura bedelinin %15’i aşmaması, 3’ncü ülkelere yapılması durumunda ise %20’yi aşmaması şartı aranmaktadır. Söz konusu destek, ülkemiz ürünlerinin, dış pazarlara çıkışta Türkiye dışında başka doğrudan deniz ve hava rotasına sahip olmaması sonucuyla oluşan yüksek maliyetlerin karşılanarak ülke ürünlerinin dış pazarda rekabet edebilmesi amacını gütmektedir. Bu destek sanayi ürünlerinin ihracatı desteklemesi bağlamında en önemli teşviktir” açıklamasında bulundu.

“SANAYİCİ İHRACATTAN SOĞUDU”

Avunduk, son 5 yıldır ülkemizde bu desteğin ödemelerinde ciddi gecikmeler yaşanmaya başladığını, son dönemlerde ise hiç ödeme yapılmadığını aktardı. Özellikle son 2 yıldır ödemelerdeki gecikmelerin daha fazla arttığını ve yapılan ödemelerin de hak edilenin altında kaldığını söyleyen Avunduk, bu olumsuzluklar nedeniyle sanayicinin ihracattan soğuduğunu savundu. Avunduk, navlun desteği alarak İngiltere’ye ihracat yapan birçok firmanın kapanmaya başladığını yada firmalarının eldeğiştirdiğini söyledi.

“YERLİ ÜRETİME DESTEĞİN OLMAZSA OLMAZI”

Kıbrıs Türk Sanayi Odası olarak , devletten bakanlar kurulu kararları çerçevesinde sağlanan bu desteğin finansmanı için mahalli kaynak oluşturulması gerektiğini dile getiren Avunduk, “Bu sadece ihracatın desteklenmesi için yapılması gereken bir numaralı uygulama değil, aynı zamanda son dönemde siyasiler tarafından çokça ifade edilen ‘yerli ürüne sahip çıkma’ anlayışının olmazsa olmazıdır” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz