TEST KARMAŞASININ KÖKENİNDE DE BÜROKRASİ VAR

KKTC’ye gelenlere yapılan PCR testleri Lefkoşa ve Gazimağusa devlet hastaneleri ile YDÜ hastanesinde yapılıyor. Testlerin bazıları 3 saatte sonuç verirken bazıları bir günü buluyor.

0
blank

KKTC’ye gelenlere yapılan PCR testleri Lefkoşa ve Gazimağusa devlet hastaneleri ile YDÜ hastanesinde yapılıyor. Testlerin bazıları 3 saatte sonuç verirken bazıları bir günü buluyor.

Turizm ve yükseköğretim sektörleri nedeniyle ekonomisi dışa bağımlı olan KKTC’de yurtdışından gelenlere yapılan testlerin sonuçlarının zamanında alınamaması, kaosa, güvensizliğe ve ekonominin ciddi şekilde zarar görmesine neden oluyor.

Yurtdışından gelenlerin testlerinin Yakın Doğu Hastanesi’ne devredildiğine ilişkin olarak yakın geçmişte yayınlanan haberlerin ise doğru olmadığı, test için alınan svapların Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Hastanesi, Gazimağusa Devlet Hastanesi ve YDÜ Hastanesi’ne herhangi bir kurala bağlı olmadan keyfi olarak dağıtıldığı ve bu işlemlerin de henüz daha bir standarda bağlanmadığı belirtiliyor. Elde edilen bilgilere göre, Ercan Havaalanı’nda doku örneklerine yapıştırılan borkotlarda karışıklık yaşanırken, bazı hallerde doku örneklerinin Ercan’da unutularak laboratuvarlara sevkinde geçikmeler yaşanabiliyor. 

YDÜ hastanesi test sonuçlarını 2.5-3 saatte çıkarırken Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde bu süre 8 saati, Gazimağusa Devlet Hastanesi’nde ise 12 saati buluyor. Bu durum, test sonuçlarını otel odalarında veya evlerinde karantina altında beklemek zorunda olan kişilerin tepkisine ve çok çeşitli sorunlara neden oluyor. Son zamanlarda otellerde yaşanan olaylar değerlendirildiği zaman bu karmaşanın önemi daha iyi anlaşılabiliyor.

Bilindiği gibi KKTC yurttaşlarının farklı amaçlar için yaptırmak zorunda oldukları PCR testlerinin sonuçlarının elde edilmesinde de ciddi sorunlar yaşanıyor. Bu sorunlar basına da yansımış olmasına karşın sağlık bürokrasisi bu konuda herhangi bir önlem almış bulunmuyor. 

Ortaya çıkan bu sorunlara çözüm bulunmaması ve salgının bu şekilde “yönetilememesi” durumunun uzaması halinde bunun KKTC için ciddi bir hendikapa dönüşmesi ve ekonomik zararının büyük olması bekleniyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz