SALGIN TEDBİRLERİ: KREDİLER DAĞITILAMADI!

Birikim Özgür, “Finansman desteğiyle ilgili kuralların gözden geçirilmesinde yarar var” dedi.

0
blank

Merkez Bankası Başkanı Rifat Günay’ın Covid-19 önlemleri içinde yer alan finansal önlemlerle ilgili verdiği bilgileri değerlendiren Eski Maliye Bakanlarından Birikim Özgür, finansman desteği ile ilgili koşulların değiştirilmesinde yarar olacağını belirtti. Özgür,  “KGF’nin % 3 faiz desteğiyle sunduğu 1,5 milyarlık kaynağın sadece 400 milyonu kullanılabildi. Demek ki bu finansman desteğiyle ilgili kuralların gözden geçirilmesinde yarar var” diye konuştu.

blank
ÖZGÜR: Eski maliye bakanlarından Birikim Özgür, kredi koşullarının değiştirilmesi gerektiğini vurguluyor.

Yenidüzen gazetesinin konu ile ilgili sorusunu yanıtlayan Özgür, Merkez Bankası Başkanı Rifat Günay’ın yapısal reformlara ve bütçenin güçlendirilmesi ihtiyacına yaptığı vurgunun çok önemli olduğunu vurgulayarak “Bu iki konuda programa dayalı somut adımlar atılmadığı müddetçe krizler karşısında elimiz kolumuz bağlı izlemeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Finansa erişimi kolaylaştırmak için devletin bankalar arası rekabeti çalıştırmasının büyük önem taşıdığını anlatan Özgür, hükümetin kısa ve orta vadeye dönük planlı ve programlı hareket etmesinin şart olduğunu anlattı. Özgür, şöyle devam etti:

“KGF’nin % 3 faiz desteğiyle sunduğu 1,5 milyarlık kaynağın sadece 400 milyonu kullanılabildi. Demek ki bu finansman desteğiyle ilgili kuralların gözden geçirilmesinde yarar var. Vadenin uzatılması, faiz desteğinin artırılması gibi değişikliklere gidilebilir. Kapsamı genişleterek çalışma sermayesi ihtiyacının da karşılanması, talep düşüşün telafi edilmesine yönelik ekonomik aktivitelerin desteklenmesi, nakit akışı sorunlarını gidermek için işletme sermayesi sunulması gibi konulara yoğunlaşmak gerekiyor.

Bununla birlikte bir yandan orta vadeli program hazırlayıp uygulamak suretiyle bütçede krizlerle mücadele kapsamında kullanılabilecek bütçeyi artırmak ve faiz oranlarını etkileyen kamu iç borç stokunun geri ödemesini planlayarak hızlandırmak, diğer yandan da kısa vadede şube bankalarının Türkiye’de sunduğu kredi imkânlarının burada da kullanılabilmesini sağlamak gerekiyor. Örneğin Türkiye Halk Bankası Destek Kredisi’nden daha geniş bir kesimin faydalanması için girişim yapılabilir.

Özetle, kriz ortamında süreci iyi yönetebilmek için hükümetin soğukkanlılıkla kısa ve orta vadeye dönük planlı ve programlı hareket etmesi şart. Vizyon ve hedef noksanlığı toplumu geçmişe hapsediyor, dışa bağımlılığı ciddi şekilde artırıyor ve hepsinden önemlisi krizin can yaktığı böylesi bir dönemde bile devletin ekonomik aktörlerin yanında değil karşısında konumlanmasına yol açıyor.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz