SAĞLIK BAKANLIĞI’NIN TEST KİTİ İHALALERİ ÇELİŞKİLERLE DOLU

SALGIN HARCAMALARINDAKİ KONTROLSÜZLÜK DİKKAT ÇEKMEYE BAŞLADI. SALGIN NEDENİ İLE SORGULANMAYAN HARCAMALARIN NE ZAMAN VE NASIL DENETLENECEĞİ İSE BİLİNMİYOR.

0
blank

Salgın nedeniyle hükümet tarafından yapılan harcamalardaki kontrolsüzlük dikkat çekmeye başladı. Karantina koşuluyla gelen yolcuların taşınması ile ilgili harcamalar basında konu edilirken, Covid-19 virüsünün saptamasında kullanılan test kitlerinin alımındaki çelişkiler de rahatsızlık yaratıyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından alınan test kitleri ile ilgili ihalenin Merkezi İhale Komisyonu tarafından yapılmadığı ve alımların doğrudan Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekleştirildiği öğrenilirken, alınan tekliflerle ilgili “kapalı zarfların” aleni olarak açılmadığı, Bakan veya Sağlık Bakanlığı yetkilileri tarafından kapalı kapılar ardında değerlendirildiğini öğrenildi.

Bu arada, alınan test kitleri ile ilgili yayınlanan kararlardaki çelişkiler de kamuoyunda tartışılmaya başlandı. Son açıklanan karara göre üç firmadan otuz bin adet test kiti alınacağı duyurulurken alış fiyatları arasındaki farklılar çeşitli soru işaretlerinin ortaya çıkmasına neden oluyor. 

Son karara göre Dorhan Ltd.’ten alınan 5,000 adet kit için birim fiyat olarak şu anki TL karşılığı 61.8 TL olan 7.08 Euro ödenirken Semson Ticaret Sanayi Ltd. Şti.’den alınan 10,000 adet kit için şu anki TL karşılığı 67 TL olan kdv 8.90 US Dolar ve İkas Pharmacy’den alınan 15,000 adet kit için şu anki TL karşılığı 81.8 TL olan 9.08 Euro ödendi. Alış fiyatlarındaki farklılıklar, bütün kitlerin neden en düşük teklifi veren firmadan alınmadığı sorusunu gündeme getiriyor.

Bu arada, alım miktarlarının yetersiz olduğu, günde 1500 adet test yapılırken 30 bin test kiti almanın ve sürekli olarak ihale yapmanın yersizliği ve üzerinde de duruluyor. 30 bin test kitinin 20 günlük ihtiyaç olduğunu belirten ilgililer, Sağlık Bakanlığı’nın daha çok test kiti sipariş vermesi ve alımlarını buna göre düzenlemesi halinde maliyetlerin daha aşağıya çekilebileceğini vurguluyorlar. Sağlık Bakanlığı’nın geç açtığı ihalelere karşın “erken teslim” talebinde bulunması da konu ile ilgili şirketleri zorlarmakta ve maliyetlerin artmasına neden olmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz