NETKENT’İN HEDEFİ, 1 MİLYON YAZILIMCI

Netkent, KKTC’nin yazılım üssü olması ve 1 milyon yazılımcı yetiştirilmesi hedefine destek olmak amacıyla, KKTC’nin ve Türkiye’nin teknolojik olarak yükselmesine katkı sağlayacak mühendisler yetiştirmeyi hedefliyor. Üniversite bünyesinde bir de yazılım kuluçka merkezi kurulacak.

0
blank

Netkent Akdeniz Araştırma ve Bilim Üniversitesi, KKTC’nin yazılım üssü olması ve “1 milyon yazılımcı” yetiştirilmesi hedefine katkı sağlamak amacıyla 2020-2021 güz döneminden başlamak üzere KKTC ve Türkiye’de toplamda 1.000 öğrenciye, 4 yıl süreyle karşılıksız yazılım mühendisliği bursu verecek. Üniversite bünyesinde bir de yazılım kuluçka merkezi kurulacak.

2020-2021 güz döneminden başlamak üzere 5 yıl süreyle her dönemde 100, toplamda 1.000 öğrenciye verilecek bursun 4 milyon Amerikan doları değerinde olduğu açıklandı.

 “Yarınlar Bizim Eğitim Bursu” kapsamında, üniversitenin Mühendislik Fakültesi Yazılım Mühendisliği Lisans Bölümü’ne güz dönemi için 100 öğrenci, bahar dönemi için 100 öğrenci olmak üzere, her akademik yıl tam burslu (%100 burslu) 200 öğrenci alınacak. 

Programa kabul edilecek öğrenciler, sektörlerindeki tecrübeleri ile meslek yaşamlarında en üst düzeye ulaşmış kişilerden oluşan bağımsız bir seçici kurul tarafından belirlenecek. Burs almaya hak kazananlar 20 Temmuz’da açıklanacak.

blank
Cavit TUNA

Konuya ilişkin bilgi veren Netkent Akdeniz Araştırma ve Bilim Üniversitesi Mütevelli Heyeti Genel Sekreteri Cavit Tuna, KKTC’nin ve Türkiye’nin teknolojik olarak yükselmesine katkı sağlayacak mühendisler yetiştirmeyi hedeflediklerini anlattı.

Tuna, “Dünya artık değişiyor. Küresel rekabet inanılmaz boyutlara ulaştı. Biz de üniversite olarak, KKTC’nin yakın geleceğin yazılım üssü, Türkiye’nin de dünyada teknoloji gücü, olması için emek harcayacak, bu alanda küresel düzeyde rekabet edecek bilgiye sahip, entelektüel anlamda tam donanımlı, bilimsel gelişimi kucaklayan, KKTC’nin ve Türkiye’nin teknolojik olarak yükselmesine katkı sağlayacak mühendisler yetiştirmeyi amaçlıyoruz’’ dedi. Tuna şunları söyledi:

“Mezunlarımız alacakları eğitim ile kişisel gelişimlerinin yanı sıra milli teknoloji hamlemiz için ihtiyaç duyulan; bilişim teknolojileri, mühendislik, danışmanlık ve ar-ge kadrolarında yer alacak, güvenlik, eğitim, sağlık, enerji, çevre gibi pek çok alanda teknolojide dışa bağımlılığı azaltarak sektörde küresel güç olma hedefimize katkı sağlayacaklardır.

KKTC’nin, Türkiye’nin, Türk Dünyasının ve evrensel bilim hayatının yükselmesine ne kadar katkı sağlayabilirsek kendimizi o kadar mutlu hissedeceğiz.

Uzun süredir Mütevelli Heyetimizin, akademik ve idari yönetimimizin üzerinde titizlikle çalıştığı bu burs programının yanı sıra üniversitemizin bünyesinde oluşturulacak ve tüm mühendislik fakültesi öğrencilerimizi kapsayacak Kuluçka Merkezi hem KKTC’nin bir yazılım üssü olmasını sağlayacak hem de KKTC ve Türkiye’yi yeni endüstri devrimine hazırlayacak. Yapay zekayı konuştuğumuz bu günlerde bu teknolojik hamleyi yapabilmenin yolu yeni yazılımcılar yetiştirmekten geçiyor’’

YAZILIM MÜHENDİSLERİ YETİŞTİRİLECEK

Netkent Akdeniz Araştırma ve Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tayfun Turgay ise burs programına ilişkin olarak şunları söyledi:

“Biz bu programla, 4 yıllık lisans eğitimi sürecinde bilim ve matematiğin katkısıyla bilgisayar programlarını tasarlama, yazılım geliştirme, veri işleme ve endüstrideki teknolojik sorunları çözme konularında bilişim teknolojilerine hâkim, bilgisayar teknolojilerindeki hızlı değişime ve gelişime yön veren yazılım mühendisleri yetiştirmeyi hedefledik.

blank
Tayfun TURGAY

Program, teoriyi ile uygulamayı birleştiren eğitimi desteklemektedir. Bu kapsamda öğrencilerin teorik bilgi edinmelerine, yazılım mühendisliği uygulamaları için gerekli olan uygulama geliştirme ve proje yönetimi yetenekleri ile becerilerini geliştirmelerine olanak sağlayan dersler sunulmaktadır. Öğrenciler temel ve ileri seviye programlama, veri yapıları, veri tabanı, sistem analizi ve tasarımı, proje yönetimi, yazılım mimarisi, yazılım tasarımı ve insan bilgisayar etkileşimi gibi alanlarda kendilerini geliştireceklerdir. 

Bu çocuklar mezun olduktan sonra, kuramsal ve uygulamalı bilgileri mühendislik problemlerinde kullanma, uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama, modern teknik ve araçları geliştirme seçme ve kullanma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama, etkin rapor yazma, yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlama gibi farklı becerilere sahip olacaklar.

Hemen ifade etmek isterim ki Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim, en az bir yabancı dil bilgisi, etkin sunum yapabilme özellikleri ile donanacak mezunlarımız, etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip yazılım mühendisleri olacaklardır.’’

SEÇİCİ KURUL

Netkent Üniversitesi’nin bursiyerlerini seçecek seçici kurul şu isimlerden oluşuyor:

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz, Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Candan Avunduk, Hukukçu- Akademisyen Prof. Dr. Köksal Bayraktar, KKTC Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK) Başkanı Doç. Dr. Kadri Bürüncük, Microsoft Türkiye Başkan Yardımcısı Dr. R. Erdem Erkul, KKTC Dışişleri eski Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, General Electric yöneticisi Mehmet İmeryüz, Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Başkanı Erman Karaca, Türk Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ömer Kocaman, Bilişim A.Ş kurucusu ve sektörün duayeni Prof. Dr. Aydın Köksal, Vestel Yöneticisi Zafer Küçükateş, Dünya Gazetesi’nden gazeteci Vahap Munyar, Türkiye Bilişim Derneği adına Prof. Dr. Ali Yazıcı ve İstanbul Sanayi Odası Vakfı’nı temsilen ve aynı zamanda TİM Kurucu Başkanı Okan Oğuz. Seçici Kurul’da ayrıca Netkent Akdeniz Araştırma ve Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tayfun Turgay’la Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özay Oral da yer alacak.

Hukukçu ve Akademisyen Av. Ceyda Cimilli Akaydın da Seçici Kurul Koordinatörü olarak görev yapacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz