İSTİKRARSIZLIĞIN KAYNAĞI, MAAŞ ÖDEYEMEMEK!

KAMU GÖREVLİLERİNİN MAAŞLARINI ÖDEMEYE YETECEK GÜCÜNÜN OLMAMASI, KKTC HÜKÜMETİNİ HENÜZ DAHA GÜVEN OYU ALMADAN İSTİKRARSIZLIĞIN PENÇESİNE DÜŞÜRDÜ. HÜKÜMETİN TÜRKİYE TARAFINDAN DESTEKLENMEDİĞİ VE BAKANLAR ARASINDA DEĞİŞİME GİDECEĞİ YAZILMAYA BAŞLANDI.

0
blank

Üçlü koalisyon hükümeti, henüz güven oyu almadan “değişmek yoksa değişmemek” sorunu ile karşı karşıya kaldı. Mart ayı maaşlarının ödenmesinde yaşanan büyük sıkıntıya karşın Türkiye’den mali destek alamayan ve Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası’ndan borçlanamayan hükümette değişim konuşulmaya ve yazılmaya başlandı.

MAAŞLAR NASIL ÖDENDİ?

Hafta sonunu maaş ödemeleri için kaynak aramakla geçiren KKTC Hükümeti, sonuçta bazı özel sektör ödemelerini ve belediyelere yapması gereken ödemeleri öteleyerek kamu maaşlarını ödeme olanağı buldu. Maliye Bakanlığı, dün (28 Şubat-Pazartesi) yeni bir borçlanma ihalesine çıkarak perşembe gününe kadar 100 milyon TL borçlanmayı ve cuma günü belediyeleri ödemeyi planlıyor.

blank
BORÇLANMA İHALESİ: Ziraat Bankası’nın borç vermemesi nedeniyle KKTC Maliye Bakanlığı yeni bir borçlanma ihalesi açmak zorunda kaldı.

HÜKÜMET SORUNU

Kamu maliyesinde yaşanan bu sıkıntının, Türkiye’den yardım gelmemesi kadar, Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası’nın KKTC Maliyesi’ne borç vermemesinden kaynaklandığı belirlendi. Geçtiğimiz hafta açılan borçlanma ihalesine katılması beklenen Ziraat Bankası’nın son dakikada bu tutumundan vazgeçmesi KKTC Maliye Bakanlığı’nı kamu maaşlarını ödeyememe riski ile karşı karşıya bırakmış ve henüz güven oyu almamış hükümet üzerinde büyük bir tehdit oluşturmuştu.

Mart ayı maaşlarını özel sektör kuruluşlarına dağıtılan çekleri öteleyerek ve belediyelere yapılması gereken ödemeleri yapmayarak ödeme olanağı bulan KKTC Maliye Bakanlığı’nın bundan sonra borçlanmaya devam etmesi gerekiyor.

Hükümetin bu sıkıntısının, kuruluş aşamasında Türkiye’den gelen telkinlerin Başbakan Faiz Sucuoğlu tarafından dikkate alınmamasından kaynaklandığı ileri sürülüyor. Sıkıntıların başında ise Tahsin Ertuğruloğlu’nun Dışişleri Bakanı olarak görevlendirilmemesi geldiği ifade ediliyor.

TÜRKİYE’NİN TELKİNLERİ

Buna karşın Türkiye’den kabinede görev alan çok sayıda UBP milletvekili için farklı telkinler geldiği de öğrenildi. Türkiye’den gelen telkinlere göre Ekonomi Bakanlı Kutlu Evren ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Oğuzhan Hasipoğlu’nun da kabinede olmaması gerekiyordu.

Başbakan Sucuoğlu’nun bu telkinlerin tümünü dikkate alması halinde UBP içinde büyük bir karmaşa yaşanacağı gerekçesi ile “orta yollar” bulmaya çalıştığı ve sonuçta “yadırganan bir hükümet” oluşumu ile kamuoyunun karşısına çıkmak zorunda kaldığını belirtiliyor. Sucuoğlu tarafından bulunan “orta yolların” benimsenmemiş olduğu, maaş ödeme gayretlerine yardımcı olması beklenen Ziraat Bankası’nın katı tutumu ile ortaya çıkmış oldu.

BASINDAKİ TARTIŞMA

Bu arada, Türkiye’nin KKTC’ye yaptığı yardımlarla ilgili olarak basın aracılığı ile sürdürülen çatışma da dikkatlerden kaçmıyor.

Hükümetin maaşlar için kaynak aradığı sıralarda Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi tarafından yayınlanan bir haber ile Türkiye’nin 2021 yılında KKTC’ye yaptığı yardımlar hakkında bilgi verildi. Haber, bazı çevrelerde Türkiye’den taze kaynak aktarıldığı şeklinde algılanırken, bir yayın organı peş peşe yayınladığı iki ayrı haber ve yorum ile bunun doğru olmadığını kamuoyuna duyurmaya çalıştı. Basın yayın organları üzerinden sürdürülen bu tartışma da Türkiye ile yeni KKTC hükümeti arasındaki gerilimin bir kanıtı olarak değerlendirildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz