“GÜZELYURT’A VERİLECEK SU, TEŞVİK İHTİYACINI DA ARTIRACAK”

ZİRAAT MÜHENDİSİ MAHMUT ERDEN, GEÇİTKÖY’DEN GÜZELYURT’A VERİLECEK YILLIK 30 MİLYON TON SUYUN DEVLETİN GİDERLERİNİ ARTIRACAĞINI, NARENCİYENİN İSE MISIR REKABET EDEMEYECEĞİNİ BELİRTİYOR

0
blank

MAHMUT ERDEN (ZİRAAT MÜHENDİSİ)

Tarım Bakanı Ankara’ya gitti, haberler çıktı Güzelyurt tüneli 3 aya kadar tamamlanacakmış.

Ben Tarım Bakanı olsam bu suyu Güzelyurt’a vermezdim!

İzah edeyim: Türkiye’den gelen su yıllık 75 milyon metreküptür. Nisan-Kasım döneminde bir dönüm narenciye bahçesi için gereken yıllık su miktarı 1000 tondur. KKTC’de yaklaşık 33 bin dönüm narenciye vardır ve bu, KKTC’deki narenciye bahçeleri için yıllık 33 milyon ton su lazım geldiğini anlatmaktadır.

KKTC’nin içme ve kullanma suyu ihtiyacı yıllık 42 milyon tondur. 33 milyon ton narenciye ve 42 milyon ton içme-kullanma suyunun toplamı da 75 milyon tona denk gelecektir.

Türkiye’den gelen suyun tümü, böylece kullanılmış olacaktır.

Gelelim esas meseleye… Tüm hayvancılık sektörünün yem bitkisi üretim merkezi olan Mesarya ovasına, ülke yaş sebze meyve üretiminin %65-70’ini üreten Aşağı Maraş seralarına ve susuzluktan üretim kaybı yaşayan Kırmızı Topraklı Bölgeler’e yani ülkenin zirai üretiminin yaklaşık %80’ni gerçekleştiren bölgelere kalan şu miktarı SIFIR olacaktır!

blank
ERDEN İDDİALI: Ziraat mühendisi Mahmut Erden, Güzelyurt narenciyesinin Mısır ürünü ile rekabet edemeyeceğini, Türkiye’den gelen su ile sebze ve yem bitkisi yetiştirmenin daha karlı olacağını belirtiyor.

Sende 400 milyon liralık soya, 150 milyon liralık mısır, 150 milyon liralık küspe ve milyonlarca liralık diğer yem katkı maddeleri ithal eden bir ülkeyiz… Bu suyu, sırf satılsın diye senede 22 milyon lira teşvik verdiğimiz narenciye için israf etmek sizce de mantıksız değil mi?

Bu suyun Güzelyurt’a gitmesi, narenciye üretim miktarının %20-30 oranında artması ve devletin daha fazla teşvik vermek zorunda kalması demektir.

Bu tezimi dayandırdığım nokta, Mısır’ın narenciye üretimidir. Mısır, Nil nehri deltasına inanılmaz Narenciye plantasyonları kurdu. Su adeta beleş, işçi beleş, güneş beleş… Tüm dünya pazarlarını kaliteli ve ucuz ürünle dolduruyorlar. Taşıma suyla üreteceğimiz, “mukayeseli üstünlüğü olmayan” bir ürünle rekabet şansımız asla olmaz!

Çözüm önerim şudur: Çapı 1,6 m olan 75 milyon metreküp su taşıyan hattın yanına 2 m çapında bir boru hattı ilave edip, senelik debisi 750 milyon metreküp olan Dragon çayından 100 milyon metreküp daha su getirelim. Bu hamle, ülke tarımı için gerçek milat olur.

Aksi takdirde, esas katma değerin yaratıldığı bölgeler, yağmur duasına devam edecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz