GERİ DÖNÜŞÜMÜ KAZANÇ KAPISI HALİNE GETİRMEK GEREKİR

Kirlettiğimize göre, temizlemeyi de bilmememiz gerekiyor. Geri dönüşüm işletmelerini kazançlı hale getirirsek hem çevre korunacak, hem de yeni iş alanları ortaya çıkacak.

0
blank

Bütün dünyanın sorunudur ama KKTC’deki çevre sorunları gibisi belki de yoktur.

Bazı ülkelerdeki çevre sorunları, madencilik gibi faaliyetlerden kaynaklanır; ormanlar yok olur, sular kirlenir… Bunun önüne geçmek için milyarlarca dolar yatırım yapmak ve kirleten faaliyetleri “çevre dostu” haline getirmek gerekir. Kaynak yoksa yapamazsınız… Kapatamazsınız da… Milyonlarca insanın ekmek parasını gözden çıkaramazsınız… Zor bir durum oluşur!

Başka bazı ülkelerdeki çevre felaketleri, endüstriyel atıkların nehirler ve dereler vasıtası ile denize atılmasının bir sonucudur. Deniz kirlenir, balıklar ölür… Denizin ölmeye başlaması iklimi bile etkiler… İnsanlar da ölür! Binlerce fabrikayı kapatmayı ise göze alamazsınız. Verimsiz fabrikalar çevre sorunlarını ortadan kaldıracak hale de getirilemezse sorun büyür. Sorun hem ekonomik hem de çevreseldir. Altından kalkmak kolay olmaz!

Biz, evsel atıklarımızı yönetmeyi beceremedik. Etrafımız naylon ve plastik ile doluyor. Yabancılar topluyor; biz atıyoruz! İnşaat atıklarını, kimse görmeden yakın bir yere boşaltmak maliyeti düşürmenin bir yolu olarak görülüyor. Eskiden kullanılmış araba lastiklerini kaplama yapardık; şimdi zenginleştik kaplama kullanmıyoruz. Lastikler her yerde birikiyor.

Belki başka örnekler de vardır ama bunlar da gösteriyor ki insanlara alternatif sunabilirsek çevre kirliliğinin üstesinden gelmek kolaylaşmış olacak. Bunu başaramazsak, evlerimizin atıklarını yandaki arsaya yığmaya devam edecek; ceza kesseler bile bundan kaçamayacağız.

blank
TOMGÜSEHANLARIN OCAĞI: Turgül Tomgüsehan, alüminyum atıklarını bu ocakta eritip kütle haline getiriyor. Kendilerinin ve dostlarının topladığı kadarını… Kazançlı olduğu açık. Destekleyici yasal düzenlemeler yapmak zor olmasa gerek.
————————————————————————
  • İlk akla gelen çöplerin ayrıştırılarak toplanmasıdır. Organik atıklar, diğer bahçe atıkları ile birlikte işlenerek toprağı zenginleştirmekte kullanılabilir. Lapta Belediyesi eski başkanı Fuat Namsoy’un başlattığı gübre üretme tesisi şimdilerde devreye girmiş… Bu örnekleri çoğaltmak gerekiyor.
  • Ağaç atıklarını işleyerek yakacak üreten bir özel işletmemiz var zaten. Yeterince desteklemiyoruz ama kendi olanakları ile çalışmaya devam ediyor.
  • Yıpranmış araba lastiklerinden yer kaplaması üreten bir tesisimiz de vardır ama kazançlı olamadığı için çalıştırılamıyor.
  • İnşaat atıklarını stabilize malzemesine dönüştürecek bir tesis için Avrupa Birliği yardımı ayarlanmıştı ama bunun için arazi temin edilemedi. Proje beklemede kaldı!
  • Bu arada Turgül Tomgüsehan ailesinin başlattığı alüminyum kutuları eriterek kütleye dönüştürme hareketi büyük destek görerek büyümeye devam ediyor.

Yapılacak dünya kadar iş varken, çevre sorunlarının siyasilerin propaganda malzemesi olması gerçekten sinir bozucu… Çevre sorunları yığılıyor ama onlar giderek daha fazla konuşuyor.

Susun ve iş yapın!

Susun ve iş yapanlara destek olacak sistemler geliştirin!

Susun ve başka devletlerin güzel uygulamalarının ülkemizde de uygulanmasını sağlayacak destekler sağlayın!

Çevrenin korunması, ancak ve ancak, geri dönüşümün kazançlı hale getirilmesi ve bu alanda çalışan özel sektör işletmelerinin çoğalması ile mümkündür. Geri dönüşüm ve çevre sorunlarının, politikacıların veya yakınlarının ağzında pelesenk olmasına fırsat vermeyiniz.

Çevre sorunlarını konuşan ama hiçbir iş yapmayanları alkışlamaya devam edersek bu sorunların giderek artacağını görmek için kahin olmaya gerek yoktur.

Ne olur, artık susun ve iş yapmaya çalışanlara destek olacak yasal düzenlemeler yapın!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz