DOĞU AKDENİZ: TEHLİKELİ TIRMANIŞ SÜRÜYOR

Yunanistan ve Mısır, deniz sınırları olmamasına karşın yeni bir münhasır ekonomik bölge anlaşması imzaladılar. Türkiye-Libya ve Malta ise ortak açıklama ile yeni işbirliklerini açıkladılar. Kıbrıs Rum tarafı, Fransa ile imzaladığı savunma işbirliği anlaşmasının yürürlüğe girdiğini duyurdu.

0
blank

Yunanistan ve Mısır, deniz sınırları olmamasına karşın yeni bir münhasır ekonomik bölge anlaşması imzaladılar. Türkiye-Libya ve Malta ise ortak açıklama ile yeni işbirliklerini açıkladılar. Kıbrıs Rum tarafı, Fransa ile imzaladığı savunma işbirliği anlaşmasının yürürlüğe girdiğini duyurdu. 

Doğu Akdeniz’i paylaşmak için verilen mücadele devam ederken, Yunanistan ile Mısır, Türkiye karşıtı yeni bir anlaşmaya imza attı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı bu anlaşmanın “yok hükmünde” olduğunu açıklarken Türkiye, Malta ve Libya ortak bir açıklama ile yeni işbirlikleri geliştirdiklerini duyurdular. Bu arada Kıbrıs Rum hükümeti, Fransa ile imzaladığı savunma işbirliği anlaşmasının 1 Ağustos’tan başlayarak yürürlüğe girdiğini açıkladı. Rum Savunma Bakanı Charalambos Petrides, Kıbrıs ile Fransa arasındaki anlaşmanın barış ve istikrarı sağlamayı amaçladığını ileri sürdü.

YENİ MEB TARTIŞMASI

Yunanistan’la Mısır, Doğu Akdeniz’de “deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşmasını” imzaladı. İki ülke dışişleri bakanları tarafından imzalanan anlaşmaya, Ankara ‘yok hükmünde’ diyerek sert tepki gösterdi.

blank
DENDİAS VE ŞÜKRİ: Mısır ile Yunanistan’ın deniz sınırı yok ama anlaşmaları var.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, dün Mısır’ın başkenti Kahire’de basın toplantısı düzenleyerek yeni anlaşmayı duyurdular. Toplantıda konuşan Şükri, “deniz yetki alanlarının sınırlandırılması anlaşmasının” imzalandığını belirterek, söz konusu anlaşmanın, “Yunanistan ile ekonomik işbirliği konusunda yeni ufuklar açtığını” söyledi. Şukri, “Bu anlaşma her iki ülkenin de özellikle petrol ve gaz rezervleri vadeden münhasır ekonomik bölgedeki mevcut kaynakları azami şekilde kullanılabilmesine olanak sağlayacaktır” dedi.

Yunan Bakan Dendias ise Mısır ile yapılan deniz yetki alanlarının sınırlandırılması anlaşmasının, “meşru” olduğunu ve bölgedeki meydan okumalar ile mücadelede iki ülke arasındaki işbirliğinin boyutlarını yansıttığını ifade etti. Dendias Mısır ile imzaladıkları anlaşmanın “uluslararası hukukun tüm kavramlarına, deniz hukuku ve iyi komşuluk ilişkilerine riayet ettiğini ve bölgenin güvenlik ve istikrarına katkı sağladığını” belirtti.

“ANLAŞMA YOK HÜKMÜNDEDİR”

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise, ‘deniz sınırı olmayan iki ülke arasında yapılan anlaşmanın yok hükmünde olduğunu’ bildirdi.

Bakanlık açıklamasında, “Yunanistan ile Mısır arasında deniz sınırı bulunmamaktadır. Bugün imzalandığı açıklanan sözde deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşması Türkiye için yok hükmündedir. Bu anlayışımız sahada ve masada ortaya konacaktır” denildi.

Sınırlandırılan ve anlaşmaya konu edilen alan, Birleşmiş Milletler’e de bildirilen Türk kıta sahanlığı içinde yer almaktadır.

2003 yılında Kıbrıs Rum tarafı ile imzaladığı anlaşma ile 11.500 km2’lik alandan vazgeçen Mısır, Yunanistan’la dün imzaladığı bu anlaşma ile de deniz yetki alanı kaybına uğramaktadır. Bu anlaşmayla Libya’nın hakları da gasp edilmeye çalışılmaktadır.

FRANSA İLE ASKERİ İŞBİRLİĞİ

Bu arada Rum basını, Rum Yönetimi ile Fransa arasında 4 Nisan 2017’de imzalanan Savunma İşbirliği Anlaşması 1 Ağustos’ta yürürlüğe girdiğini duyurdu. 
Rum Savunma Bakanı Charalambos Petrides, Kıbrıs ile Fransa arasındaki anlaşmanın barış ve istikrarı sağlamayı amaçladığını belirtirken, haber kaynakları anlaşmanın silahlanma ve savunma teknolojisi alanlarında işbirliği, askeri personelin ortak eğitimi ve arama ve kurtarma tatbikatları yapılmasını öngördüğünü duyurdular.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise dün akşam saatlerinde Libya’nın Başketi Tablus’ta toplanan dışişleri bakanlarının imza attıkları ortak açıklamayı yayımlandı.

blank
ANASTASİADİS-MACRON: Rum tarafı Doğu Akdeniz’e yerleşmeye çalışan Fransa’ya üs oluyor.

Libya, Malta, ve Türkiye dışişleri bakanlarının, Libya’daki son durumu ve üç devlet arasında ortak iş birliği ilişkilerini ele almak üzere Trablus’ta bir toplantı düzenledikleri belirtilen açıklamada, “Malta ve Türkiye, uluslararası düzeyde tanınan Libya Devleti’nin Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne desteklerini, Libya krizinin askeri bir çözümü olmadığını ve Libya’nın istikrar ve güvenliğinin hayati önem taşıdığını vurguladılar” denildi. 

Açıklamada, üç ülke heyetinin, İrini Operasyonuna ve operasyonun eksikliklerine ilişkin çekincelerini dile getirdiğinin altı çizilerek, şu hususlar üzerinde anlaşmaya varıldığı bildirildi:

blank
ÇAVUŞOĞLU-BORRELL: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Malta’da, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile de görüştü. Çavuşoğlu, görüşmeye ilişkin Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “AB’yle ilişkilerimizin bazı üye devletlerce rehin alınmasına izin verilmemeli. Göç konusunda AB sözünde durmalı. Türkiye, Doğu Akdeniz’deki çıkarlarını sonsuza kadar korumaya devam edecek.” ifadesini kullandı.

“Ortak iş birliğinin, Maltalı ve Türk şirketlerin Libya’ya dönüşlerinin ve Libya ile Malta ve Türkiye arasındaki uçuşların yeniden başlatılmasının teşvik edilmesi; yasadışı göçün sadece Avrupa Birliği için değil; Libya için de tehdit teşkil ettiği, Libya’nın güney sınırlarının güçlendirilmesine ve insan ticareti ve göçmen kaçakçılığıyla mücadeleye ihtiyaç bulunduğu belirtilmiştir. Malta ve Türkiye, Libya Sahil Güvenlik Kuvvetleri’nin kapasitesini artırmak için ihtiyaç duyduğu malzeme ve ekipmanı temin ederek Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni bu hususta desteklemeye hazır olduklarını bildirmişlerdir. AB’nin kaynak ülkelerin kalkınmasına yardımcı olmak suretiyle yasadışı göçün temel sebepleriyle mücadeleye katılmasının öneminin vurgulanması; mutabık kalınan tüm konuları somut ve uygulanabilir projelere dönüştürmek için çabaları ve iş birliğini koordine etmek üzere ortak bir çalışma ekibi kurulması.”Üçlü toplantı için Libya’ya giden Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu, uçuş güzergahi üzerindeki Malta’da Cumhurbaşkanı Vella ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell ile de görüştü.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz