Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) Başkanı Ceyhun Dalkan, Sağlık Bakanlığı’nın iki günlük duyuru süresiyle, yazılı sınav yapmaksızın yalnızca mülakat yöntemiyle 90 geçici sağlık çalışanı istihdam edeceğini açıklamasını sert bir dille eleştirdi. Sağlık sisteminin torpil ve siyasi hesaplarla yönetilemeyeceğini vurgulayan Dalkan, bakanlığı bu kararı derhal geri çekmeye çağırdı.
KTTB Başkanı Dalkan yaptığı yazılı açıklamada, nitelikli ve eğitimli kadrolara duyulan gereksinime dikkati çekerek, kamu sağlığına yönelik personel alımlarının günübirlik kararlarla değil, bilimsel, şeffaf ve planlı bir insan gücü stratejisiyle yürütülmesi gerektiğini belirtti.
“40 ACİL TİP TEKNİKERİNİN SINAVSIZ ALINMASI KABUL EDİLEMEZ”
Sağlık Hizmetleri Dairesi bünyesindeki Acil Tıp Teknikeri (ATT) eksikliğinin aciliyetine değinen Dalkan, yürütülen sürece ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
“Bu personelin kadrolu olarak alınacağı gerekçesiyle Uzmanlık Kurulu sürecinin beklenmesinin mümkün olmadığı söylenmiş, ardından yasal düzenleme hızla Meclis’ten geçirilmiştir. Bugün gelinen noktada ise 40 adet ATT’nin geçici, sınavsız ve mülakata dayalı torpilli istihdam modeliyle alınmaya çalışılması kabul edilebilir değildir.”
“HALKIN SAĞLIK HAKKI SİYASİ HESAPLARA ALET EDİLEMEZ”
Mevcut dönemin sağlık yönetimi açısından son derece sorunlu olduğunu ve rüşvet iddialarının yoğun şekilde gündeme geldiğini savunan Dalkan, kamu sağlık hizmetlerindeki her türlü istihdamın liyakat, şeffaflık ve denetlenebilirlik ilkesine dayanması gerektiğinin altını çizdi.
Dalkan açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
“KTTB olarak açıkça söylüyoruz: Sağlık, torpille yönetilemez. Sağlık çalışanı istihdamı seçim yatırımı olarak kullanılamaz. Halkın sağlık hakkı, sağlık çalışanlarının emeği ve kamu kaynakları siyasi hesapların ve seçilememe kaygısının aleti olamaz. Sağlık Bakanlığı’nı şeffaf, objektif, liyakate dayalı ve kalıcı bir sağlık insan gücü alımı için adım atmaya, bu kararı geri çekmeye davet ederiz. Sağlık Bakanı’nın görevi oy hesabı yapmak değil, liyakatli, hakkaniyetli sağlık sistemi kurmaktır.”


