BENTER: AŞI BİR YIL DAHA GEREKTİRİR!

PROF. DR. İBRAHİM BENTER, COVID-19 İLE SAVAŞMAK İÇİN AŞIDAN DAHA ETKİLİ BİR YOL DA OLDUĞUNU VE BUNUN ÜZERİNDE ÇALIŞTIKLARINI AÇIKLADI.

0
blank

Gülbin SAKKA

Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter, Dünya’yı etkisi altına almış olan Corona Virüs salgınına yönelik aşı çalışmalarını değerlendirdi. Benter, Vekıbrıs için yaptığı değerlendirmede, aşı çalışmalarının hızlı ilerlemesinin söz konusu olmadığını ve Covid-19 aşısının kullanıma, en iyi olasılıkla bir yıl içinde sunulabileceğini belirtti. 

1985’de Florida Üniversitesi Kimya Fakültesinden mezun olduktan sonra New York Tıp Fakültesinde okuyan ve Ohio State Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1991 yılında doktora derecesi alan ve halen Oxford Üniversitesi çalışanları arasında görülen Prof. Dr. Benter, “Dünyanın değişik yerlerinden gelen bilgilere göre Covid-19’a karşı bir aşının önümüzdeki kış aylarında kullanıma girmesi mümkün görünmediğini” açıkladı.

AŞI ÇALIŞMALARININ PRENSİPLERİ

Benter, “Etkili ve zararsız bir aşının ne zaman kullanıma hazır olacağı konusunda bir tarih vermek mümkün değil. Sadece yapılan çalışmalardan gelen bilgilere göre diyebiliriz ki en iyi senaryoda bir yıl.”

blank
BENTER: Eğitim ve araştırma konularında birçok ödülleri olan Prof. Dr. İbrahim Benter’in en önemli buluşu olan angiotensin-(1-7) diye bilinen bir hormon kanser, hipertansiyon ve kalp hastalıkları için deneniyor. Benter, Eylül 2012’den beri Oxford Üniversitesi bünyesinde çalışıyor. Araştırma konusu hipertansiyon ve şeker hastalarında kalp ve damar problemlerinin tedavisidir.

Prof. Dr. İbrahim Benter, aşı geliştirme çalışmalarının prensiplerini, “Bir aşının tehlikeli bir yan etkisi olmadığını anlamak çeşitli insanlar üzerinde denemeler gerektiriyor.Bu süreç yıllara yayılım yapabilen bir süreç. Aşı çalışmalarını aylara sığdırmak bundan dolayı mümkün değil. Yapılması gereken testler yapılmadan insanlara verilecek ‘aşılar’ çok kötü neticeler doğurabilir. Bir aşı geliştirilirken iki konu çok önemlidir: Birincisi, aşının virüse karşı etkili olup olmadığını anlamak, kişinin virüsten korunabilirliğini gözlemlemek. İkincisi ise aşının kişiye zarar vermeden bağışıklık sistemini güçlendirebiliyor oluşu. Çünkü ‘Kişinin covid-19’a karşı direnci yükseltildi ama kalp problemlerinden öldü’ gibi bir sonuçla karşılaşılmaması gerekir” diye açıkladı. 

Benter, ülkelerin corona virüs aşısına dair dağıtım hazırlıklarına başlamış olmalarını iyi bir yaklaşım olarak değerlendirdi. 

AŞIDAN BAŞKA YOL DA VAR”

Prof. Dr. İbrahim Benter, insanları aşı ile korumanın çok iyi bir yöntem olduğunu ama başka bir yolun daha bulunduğunu belirtti . Benter, işbirliği içinde olduğu akademisyenlerin hazırladığı bir makalede kalp, damar, hipertansiyon ve diabet hastalarında kullanılan ilaçların ACE2-COVID-19 sistemini nasıl etkilediğinin ele alındığı belirtti ve şunları söyledi:“Sistemizin adı angiotensin-(1-7)/ACE2’dir. Covid-19, ACE2 proteinini bir kapı gibi kullanarak hücrenin içine giriyor ve çoğalarak zarar veriyor. Dolayısıyle inhibitör ilaçlar kullanarak bu ACE2’yi inhibe edersek, yani kapıyı kapatırsak covid-19 hücreye giremeyecek ve zarar veremeyecektir. Bu yaklaşımın yan etkileri aşılardan daha az olur diye tahmin ediyoruz. Bu konuda benim ve dünyanın birçok üniversitelerinde ilim adamlarının çalışmaları devam ediyor. Tabii ki herşey zaman alıyor.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz