Ben TDP’nin aday çıkarmasından yanaydım… TDP aday çıkarsaydı, Erhüman ile TDP adayı arasındaki farklar daha da belirginleşir ve Erhürman’ın mesajlarının algılanması kolaylaşırdı. TDP de kendi durumunu görür, ikinci turda oylar yeniden toparlanırdı.
TDP bu yola girmedi. İlk turdan Erhürman’ı desteklemeyi tercih etti. Kendilerine göre nedenleri olmalıdır. Belki de ellerinde bazı veriler vardır ve seçimin ilk turunda alabilecekleri zayıf bir sonucun genel seçimlerdeki başarılarını olumsuz etkileyeceğini düşünmüşlerdir. Belki de Erhürman ve arkadaşlarıyla herhangi bir tartışmanın hem Cumhurbaşkanlığı hem de genel seçimlerde arzuladıkları hedeflere ulaşmalarını zorlaştıracağını görmüşlerdir. İlk turdan Erhürman’a destek vermeyi tercih ettiler.
Karar sonrasındaki davranışları Erhürman’ın yolunu açıcı niteliktedir. Verdikleri desteği çeşitli koşullara bağlamaya çalışarak Erhürman’ın seçmen tabanını daraltıcı etki yapmaktan özenle kaçındıklarını gözlemlemek hiç de zor değildir.
Bu gelişmeler DP kurucularından “müzmin Denktaşçı” Dr. Mustafa Arabacıoğlu ile “üç ayrılmaz arkadaş” olarak Ayşegül Baybars, Jale Refik Rogers ve Gülşah Sanver Mannavoğlu’nun desteği ile biraz daha anlam kazandı. Serdar Denktaş’ın desteği ve Kudret Özersay’ın tarafsızlığı da bu ANLAMI güçlendirecektir.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Bu arada, kimi TDP’lilerin “liderimiz” dediği Mustafa Akıncı’nın geçmişe dair paylaşımları da siyasi tutumun şekillenmesine katkıda bulunabilir… Akıncı, paylaşımlarını “2015 seçiminin ikinci turunda CTP tam bir örgütsel destekle yanımda durmuş ve başarıyı birlikte kazanmıştık. 2020 seçiminin ikinci turunda aynı motivasyon maalesef yoktu. Bunları gören ve üzülen bana oy vermiş yurttaşlarımızın, her şeye rağmen, benzer ruh haliyle hareket edip o gün evde oturmalarını önermek bize yakışmaz. Tam tersine şu anda önümüzde bulunan tablo karşısında, müdahale ile o makama oturup beş yılı boşa harcayanın dönemini kapatmalıyız. Başlayacak döneme gerçekten ‘yeni’ diyebilmemizi sağlamak durumunda olan ise sayın Erhürman’dır” diyerek tamamladı.
Bu paylaşımın da Erhürman’a farklı çevrelerden verilen desteğin ANLAMINI GÜÇLENDİRECEĞİNİ öngörüyorum. 2015 yılında Akıncı’yı memnun eden CTP seçmeni desteğinin, 2020 yılında neden azaldığını düşünenler veya hatırlayanlar da olacaktır tabii… Bu da Erhürman’ın FARKININ DAHA İYİ ANLAŞILMASINA KATKIDA BULUNACAKTIR sanıyorum.
Bütün bunlar, Erhürman’ın Cumhurbaşkanı olarak misyonunu belirlemesine yardımcı oluyor herhalde… Erhürman, geniş bir çevrenin aktif veya pasif destekleri ile seçilirse “birlikte yönetmek” konusunda sıkıntı çekmeyecek ve hatta buna mecbur olacaktır!
Güzel gelişmeler yaşıyoruz… Seçilmek için yarışan adaylarımız var… Onlara farklı nedenlerle destek veren veya vermeyen kanaat önderlerimiz, siyasi liderlerimiz ve yurttaşlarımız, tutumlarını açıkça ortaya koyuyorlar. Seçim, mecrasından çıkarılmadan bu şekilde yaşanırsa toplum olarak daha da güçleneceğimiz kesindir.

