spot_img
25.8 C
Lefkoşa
spot_img

OZAN DAĞLI: “KAPILARIN AÇILMASI EKONOMİYİ HAREKETLENDİRİR”

Elif ŞEN ÇATAL

İş insanı Ozan Dağlı, Coronavirüs (COVİD 19) salgının ardından ülkemizde ekonomik olarak ciddi bir daralma yaşandığını söyledi. Tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan COVİD 19 salgınıyla birlikte KKTC ekonomisinin de etkilendiğini belirten Dağlı,  dünyanın hazırlıksız olarak yakalandığı bu süreçte sadece devlet yetkililerine yüklenmenin doğru olmayacağını dile getirdi. Dağlı, en büyük ekonomiye sahip ülkelerin bile pandemi sürecinde ekonomik sarsıntılar yaşadığına dikkat çekerek, bunun ülkemizde de hissedildiğini açıkladı. KKTC ekonomisinde yüzde ellilere varan oranda daralma yaşadığını belirten Dağlı, devletin sağlık konusunda başarılı olunduğunu şimdi ise ekonomiyi ayağa kaldırmak için doğru adımlar yapması gerektiğini belirtti. Dağlı, kısa vadede kara kapılarının açılmasının ülkeye ekonomik anlamda hareket kazandıracağını savundu.

“EKONOMİ YÜZDE ELLİ ORANINDA DARALDI”

Dağlı, ülkede temel tüketim maddeleri satışı yapan sektörlerin dışında kalan tüm iş yerlerinin salgın nedeniyle çalışamadığını bundan dolayı da bir çok insanın işsiz kaldığını dile getirdi. Dağlı, kamu çalışanları da dahil olmak üzere çalışanların tam maaş alamaması, iş yerlerinin kapalı olması nedeniyle vatandaşın ekonomik olarak zor zamanlardan geçtiğini ifade etti. Tüm bu olumsuz etkenlere ülkeden ayrılan 40 ila 50 bin arasında öğrencinin ayrılmasının da eklenmesiyle ekonomide yüzde 50’lere varan bir daralma yaşandığını kaydeden Dağlı, önümüzdeki aylarda bu sıkıntıların daha da derinden hissedileceğini söyledi.

“ATILACAK ADIMLARI GÖRMEK GEREKİR”

Eğitim, turizm  ve inşaatın ülke ekonomisini kalkındıran önemli sektörler olduğuna dikkat çeken Dağlı, ekonomik kriz yaşanıp yaşanmayacağı konusunda ilerki günlerde atılacak adımları görmek gerektiğini dile getirdi. Dağlı inşaat sektöründe çalışanların da öğrenciler gibi adayı terk ettiğini belirterek bunun da ülke adına sorun yaratacağını dile getirdi. Koşulların aynı şartlar altında devam etmesi durumunda önümüzdeki günlerde ülkeyi daha büyük ekonomik sıkıntıların beklediğini ifade eden Dağlı, ilk etapta yapılması gerekenin Güney Kıbrıs sınır kapılarının açılması olduğunu belirtti. Dağlı, kapıların açılmasının Kıbrıs içinde ekonomik bir hareketlenme yaratacağını kaydetti. Devletin kendi içinde de ithalat ve ihracatın durması nedeniyle daralma yaşadığını savunan Dağlı, devlet gelirlerinde de azalma olduğunu dile getirdi.

“İLK ADIM KARA KAPILARININ AÇILMASI”

Kara kapılarının açılmasının ülke adına kısmi bir rahatlama sağlayacağını ifade eden Dağlı, Türkiye kapılarının açılmasını siyasi bir karar olarak değerlendirdi. Dağlı, şu anda Türkiye’de COVİD 19 salgınının tam olarak sıfırlanamadığına dikkat çekerek, konunun siyasi boyutuyla ele alınması gerektiğini savundu.

Ekonomi üzerinde alınacak tedbirlerin kısa, orta, uzun vadeli olacak şeklinde kategorize edilebileceğini dile getiren Dağlı, kısa vadede alınabilecek en doğru önlemin kara kapılarının açılması yönünde olduğunu ifade etti. Orta vadenin pandeminin kontrol altına alınması ve vaka sayılarında düşüş yaşanmasıyla belirleneceğini belirten Dağlı, uzun vadeli önlemlerin ise hastalığın tedavisinin tamamen bulunup uygulamaya geçilmesiyle belirlenebileceğini söyledi.

“DEVLETİN YAPABİLECEKLERİ SINIRLIYDI”

Dünyanın bu salgınla panik içinde tanıştığını  söyleyen Dağlı, tüm ülkelerin birbirlerinin tecrübelerine bakarak önlemler aldığını kaydetti. Böylesi hazırlıksız yakalanılan bir salgın döneminde hükümet de dahil olmak üzere birilerini suçlamanın acımasızlık olacağını belirten Dağlı, sağlık adına KKTC’de  başarılı bir noktaya gelindiğini dile getirdi. Ekonomik olarak dışa bağımlı olmamız nedeniyle devletin yapabileceklerinin sınırlı olduğunu belirten Dağlı, eleştiri yerine bundan sonra gelen kaynakların nasıl değerlendirileceğine bakılması gerektiğine vurgu yaptı.  

Dağlı, önlemelerin doğru zamanda, doğru şekilde alınmasının salgının ilerlemeden önüne geçilmesini sağladığını belirterek eksik kalan tek noktanın pandemi hastanesi olduğunu söyledi.

İLGİLİ HABERLER

Bizi takip edin

3,234TakipçilerTakip Et
5,673TakipçilerTakip Et

SON HABERLER