spot_img
17.8 C
Lefkoşa
spot_img

Güneşköy Muhtarı Akay Darbaz: HİZMET AŞKI İÇİN ÇABALAYAN BİR MUHTAR

Neden Muhtar olmaya karar verdiniz?

Aslında bu karar bir sabah uyanıp verdiğim bir karar değil. Özellikle çocukluk dönemlerinde ailem tarafından bana verilen insanlık değerleri ile bezenmiş eğitim bunda etkili oldu. Ben, ta çocukluk yıllarından başlayarak insanlara yardım etmeyi sevmiş birisiyim. Muhtarlık benim bu yaşam biçimimi çok daha geniş bir kesime taşıyabileceğim bir araç oldu sadece.

Güneşköy Muhtarlığı süresince ne gibi hizmetler yaptınız?

Görevde olduğum 2 yıl boyunca birçok hizmet yapamaya çalıştım. Öncelikle engelli ve yaşlı vatandaşlarımızın maaşlarını bankalardan alıp kendilerine getiriyoruz. Bu ve bunun gibi konularda sıra beklemesinler diye bir hizmet sağlıyoruz.

blank

Ayrıca ekonomik durumu iyi olan kişilerin ve kurumların yapmış olduğu yardımları da en adaletli ve düzenli olarak ihtiyaçlı kişilere dağıtımını yaptık. Bayramlarda ve özel günlerde bu dağıtımı da yapmaya devam ediyoruz.

Kültür ve spor kulübünü çocuklarımız ve gençlerimiz için tekrar hayata geçirdik. Tüzüklerini yeniledik farklı bir çehre oluşturduk. Okçuluk satranç ve bocce gibi farklı aktiviteler yapmaya başladık.

Gençlerimizi kötü alışkanlıklardan uzak tutabilmek için bir hizmetimiz daha oldu. Ata sporumuz olan avcılığı farklı bir boyuta taşıyarak Avcılık Atıcılık ve Doğayı Koruma Derneği’ni kurduk. Bu kulübe, yine birçok kişi ve kurumun katkılarıyla ilk başta 1870 adet kitapla çok güzel bir kütüphane yaptık. Tertemiz binasını yaptık. İçerisine çocuklarımızın ihtiyaçlarını karşılayabileceği, meşrubatları içecekleri ve bunun gibi birçok şeyler yerleştirdik.

Ayrıca, köyümüzde bulunan 7 adet tarihi köy çeşmelerimiz vardı. Atıl vaziyetteki çeşmelerin tümünü tamir ettik, bakımını yaptık ve kullanılır hale getirdik.  Şu an bir tek sularının bağlanması kaldı.

Diğer bir taraftan köyümüz, bölgemiz ve ayrıca üreticilerimiz için geleneksel Nar Festivalini organize ettik.  Birinci ve ikincisini yaptık kısmetse bu yıl da pandemiden dolayı ertelediğimiz festivalimizi yapacağız.  

Her yıl belli aralıklarla köy toplantıları yapıyoruz. Vatandaşlarımızla birlikte projeleri ve sorunları konuşup tartışıp kararlar alıyoruz. Katılımcı bir anlayış benimsiyoruz.

blank

Güzelyurt Muhtarlar Birliği’ne ne gibi hizmetler yaptınız

Bölgemiz Güzelyurt’ta bölgesel muhtarlar birliğini kurmak, seçildikten sonraki hedeflerimden biriydi. Onun için de gerekli tüm çalışmaları kısa bir sürede tamamladım ve tüzüğümüzü hazırladım. Buradaki muhtarlarımızı bir araya toplayarak muhtarlar birliği için seçim yaptık. Bu birliği, tüm arkadaşlarımızın yönetimin bir yanında görev almak şartıyla kurduk. Hepimiz birlikte muhtarlar birliğini yürütmekteyiz. Toplantılarımızı düzenli yapıyoruz ve sürekli istişare halindeyiz. Hiçbir muhtarı ayırmıyor, dışlamıyoruz. Kaymakamlığımız olsun, Belediye ve Çevre Dairesi olsun bölgedeki köprü kurmamız gereken tüm kurumlarla da irtibat halindeyiz. Hep birlikte buradaki tüm muhtar arkadaşlarla sorunları çözüme ulaştırmaya çalışıyoruz. Gereken yerlere artık birliğimiz adına tek bir ses olarak ulaşıyoruz.

Artık biz tüm Kıbrıs’taki 240 muhtarla bir araya gelip, sorunlarımıza hep beraber çözüm aramak istiyoruz. Muhtarlar arasında aile ortamını yaratmak, paylaşmak, yardımlaşmak sorunlarınızı çözüme ulaştırmak ve bu bağlarımızı güçlendirmek istiyoruz.

Sizce Muhtarlığın Kıbrıs’ta önemi ve yeri nedir?

Muhtarlık makamı, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de değerini bulmuyor.  Merkezi hükümetler yönetsel gücü her noktasında ellerinde tutma eğiliminde olmuşlardır. Seçim dönemlerinde yerel yönetimlerin ne kadar önemli olduğunu sıkça dile getiren siyasi partiler, ne yazık ki seçim sonrası yeterince bir önem göstermediler. Oysa yerel yönetimlerin yurttaşlarla iç içe birimi muhtarlıktır.  

Muhtarlıkların hak ettikleri gerçek yeri elde etmeleri, tüm muhtarların birlikte mücadelesi ile mümkün olacaktır.

blank

Sizce muhtarlıklar bugün esas fonksiyonunu arz ediyor mu? Etmiyorsa Muhtarlığın esas görevleri nedir?

Muhtarlıkların asıl fonksiyonlarını yerine getirebildiğine inanmıyorum. Bazı muhtarlıkların çeşitli olanakları vardır ve etkin çalışıyorlar ama bu genele indirgenecek bir durum değil maalesef. Merkezi hükümetlerin muhtarlıklara bakışı bu noktada çok önemlidir. Muhtarlıklar bir toplumun çekirdeğidir. Bir toplumda çekirdek, ekonomik, sosyal ve ahlaken güçlü olmazsa bir bütün olarak ileriye gitmesi mümkün olamaz.

Merkezi hükümetler muhtarlıkları bir tehdit olarak görmekten vazgeçtiği gün çok büyük adımlar atabileceğiz. Sağlıklı bir toplumun, muhtarlıkların ortaya koyacağı çaba ile doğrudan ilintili olduğunu düşünüyorum. Bireylerin birbiriyle olan ilişkisinin sağlıklı bir şekilde gelişmesine zemin hazırlayabilecek kurumsal yapı, muhtarlıklardır. Muhtarlıklar yardımlaşmanın dayanışmanın ilk örgütleneceği yerlerdir. Muhtarlıklar, merkezi yönetime ulaşmakta güçlük yaşayan yurttaşların merkezi yönetimlere bağını kuran yapılardır. Muhtarlar belediyelerle yurttaşların arasındaki köprüdür. Aslında muhtarların sorunları aktaran çözüm önerileri sunan yerlerdir.

İLGİLİ HABERLER

Bizi takip edin

3,234TakipçilerTakip Et
5,673TakipçilerTakip Et

SON HABERLER