spot_img
28.8 C
Lefkoşa
spot_img

RUM TARAFI MISIR İLE İŞBİRLİĞİNİ ARTIRIYOR

CNA’in haberine göre siyasi ortaklığı artırma ve çeşitli ekonomik alanda devam eden, özellikle enerji sektöründe işbirliğini cesaretlendirmek, Lefkoşa’da Rum Dışişleri Bakanı Nikos Christodoulides ve Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry arasında yapılan toplantıda ele alındı.

CNA şöyle aktardı:

“Mısır Dışişleri Bakanı görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, “Umarım ziyaretim, Mısır ve Kıbrıs arasında çok özel ve yakın ilişkilerin daha da pekişmesi için ortak çabalarımıza önemli bir başka adım olur. Siyasi ortaklığımızı daha da güçlendirmeyi, çeşitli alanlarda, özellikle enerji sektöründe devam eden işbirliğimizi cesaretlendirmeyi görüştük” dedi.

Sameh Shoukry, Doğu Akdeniz’de önemli hidrokarbon kaynaklarının keşfi ve gelecekteki kullanımı, güçlü ortaklığa yeni bir ivme kazandırdığını ve geçen hafta İkinci Bakanlar Toplantısını yapan Doğu Akdeniz Gaz Forumu’nun, bölgedeki diğer ülkeler ve Kıbrıs’la yeni işbirliği politikası ve işbirliği ufkunu açacağını ümit ettiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Nikos Christodoulides, Mısır Dışişleri Bakanı’nın Kıbrıs’a ziyaretinin, Kıbrıs ve Mısır’ın hızla gelişmekte olan ortaklığın önemine parlayan bir örnek oluşturup ikili, üçlü ve çok taraflı işbirliğinin artırılmasında taahhüdü göstereceğini belirtti.

Görüşmelerinin ayrıca bölgesel ve uluslararası konularda ortak bir yakınlaşmayı yansıttığını kaydeden Dışişleri Bakanı, Mısır Dışişleri Bakanı’na Kıbrıs sorunundaki son gelişmeleri anlattığını, Kıbrıs’ın ülkenin yeniden birleşmesi ve Kıbrıs sorunun adil, uygulanabilir ve kapsamlı bir çözüme ulaşması çabalarında Lefkoşa’ya desteğinden dolayı samimi minnettarlığını ifade etti.

Mısır’ın Kıbrıs’ın bağımsızlığına ve egemenlik haklarına desteğinin, özellikle Münhasır Ekonomik Bölgesi’deki son gelişmeler ve özellikle yasadışı faaliyetler ve Türkiye’nin kışkırtıcı tutumu açısından paha biçilmez olduğunu vurguladı.

blank

Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry, Mısır, Kıbrıs ve Yunanistan arası üçlü işbirliğini de görüştüklerini, bunun bölgede refah ve istikrar için önem taşıdığını, ülkesinin Kahire’de bu yıl yapılacak olan üçlü sistemin yedinci zirvesini beklemekte olduğunu da ifade etti.

Shoukry, “Christodoulides’le görüşmem bölgedeki çalkantılı durumdan dolayı özel önem taşımaktadır. Orta Doğu’da ve Doğu Akdeniz’de devam eden gelişmeler üzerinde kapsamlı bir görüşme yaptık. Var olan krizlere barışçı çözümler arayışında işbirliği artırmanın yolları üzerinde görüş alışverişinde bulunduk” şeklinde konuştu.

Mısır Dışişleri Bakanı, ülkesinin, Kıbrıs sorununa, ilgili Birleşmiş Milletler kararları ve uluslararası hukuk temelinde kapsamlı, adil ve yaşayabilir bir çözüm bulma çabalarında Kıbrıslıları desteklediğini tekrarladı.

Kıbrıs’ın Mısır’ın önemli bir stratejik ortağı olduğuna, ortak çıkarlarının, ortak değerlerinin ve tarihi bağlarının iki ülkeyi yıllardan beri birbirine bağladığına işaret eden Sameh Shoukry, “Ortaklığımız son beş yıldan bu yana büyük hız kazanmıştır ve gelecek yıllarda da artacaktır” dedi.

blank

Christodoulides, yakın dostluk, anlayış, karşılıklı saygı ve işbirliğinin yeni bir dinamik safhaya girdiğini, bugün ikili ilişkileri görüştüklerini ve işbirliklerini daha da ilerletmeyi gözden geçirdiklerini anlattı.

Dışişleri Bakanı Christodoulides şöyle dedi:

“Doğu Akdeniz’de güvenlik, istikrar ve refah için daha fazla çabamızda, ezber bozan enerji işbirliğimize özel olarak odaklandık. Buna bir örnek Mısır’ın East Med Gaz Forum girişimini başlatmasıdır. Kıbrıs bu girişimi ta başından beri desteklemiştir ve biz Forum’un bölgedeki ülkelerden ve diğer ülkelerden ve Avrupa Birliği’nden, özellikle Avrupa Komisyonu’ndan destek görmesinden memnunuz” şeklinde konuştu.

Kıbrıs’ın Mısır’la Doğu Akdeniz için ortak bir vizyon, ülkeler ve halklar için bir güvenlik, istikrar ve refah geleceği paylaştığına dikkat çeken Christodoulides şöyle devam etti:

“Yunanistan’la birlikte karar verdiğimizde hedefimiz buydu, üçlü bir işbirliği kurmak.

Yakın ve uzak komşularımızla, hiçbir ülkeyi hedef almadan olumlu bir gündem esasında çalışmak. Çünkü bu işbirliği modelinin değişiklik getirdiğine, refah içinde barışçı bir gelecek zemini hazırladığına inanıyoruz.”

“İkimiz de bu olumlu gündemin potansiyelinin daha bir şevkle bir yükümlülüğümüz ve sorumluluğumuz olduğunda ve sorgulanmayan potansiyel ve fırsatların daha da gelişmesinde gerekli araçları üçlü sistemin sağlayacağından hemfikiriz. Bu, kısmen, Kıbrıs’ın ev sahipliği yapmaktan memnun olduğu Daimi Sekreterlik kurulmasına karar vermemizin ana nedenidir.”

“Mısır bölgemizde önemli bir ortak ve istikrarın koruyucusudur. Anlaşmazlıkları çözmede, terörizmle mücadelede, bölgemizde ve ötesinde sorunları çözmede önemli rol oynamaktadır.”

“Bugün Ortadoğu Barış Süreci, Suriye, Libya ve Göç dâhil bölgemizdeki en ciddi ve baskın çıkan sıkıntıları derinlemesine inceledik. Mısır Dışişleri Bakanı’nın görüşlerini aldım.”

“Kendisinde AB-Mısır işbirliğiyle ilgili görüşlerimi tekrarladım, bu işbirliğinin bölgemizdeki ortak sıkıntıları çözme çabalarımızda önemli olduğunu söyledim. Kıbrıs bu ilişkilerin güçlenmesinde aktif savunucu olmaya devam edecektir.”

İLGİLİ HABERLER

Bizi takip edin

3,234TakipçilerTakip Et
5,673TakipçilerTakip Et

SON HABERLER