spot_img
13.1 C
Lefkoşa
spot_img

MAYIS SONRASI TURİZMDE BÜYÜK BELİRSİZLİK!

blank

Turizmde Mayıs ve sonrası için tablo ne yazık ki iç açıcı görünmüyor. Talep ciddi şekilde düşük, maliyetler ise kontrol edilemez biçimde artmış durumda. Açık konuşmak gerekirse pahalı bir destinasyon haline geldik.

Bu noktada turizm otoritesinin yalnızca hazırlanan master planlara atıf yapması ya da “hükümet kanadından yeterli destek gelmediğini” ifade etmesi, sektörün bugün yaşadığı soruna çözüm üretmiyor. Orta ve uzun vadeli planlama elbette gereklidir; mevcut daralma ise acil müdahale gerektiren bir krizdir. Bu süreçte hükümet ortağı olan Turizm Bakanlığı’nın, ihtiyaçlar doğrultusunda kendi hükümeti nezdinde daha güçlü bir irade ortaya koyması beklenmektedir.

Sahada tablo çok net: Bir tarafta enflasyon ve zamların yarattığı maliyet baskısı, buna bağlı olarak risk altına giren istihdam… Diğer tarafta ise savaşın yarattığı belirsizlik ve talepte ciddi düşüş.

Bugün görünen turist sayısı yanıltıcıdır. Aslında tablo, deyim yerindeyse “kazanın dibi”. Mayıs ve sonrası için ise ciddi bir belirsizlik söz konusudur.

Sektörün beklentisi açıktır ve iki ayaklıdır: Birincisi, istihdamı korumaya ve maliyetleri hafifletmeye yönelik muafiyetler. İkincisi ise turistik operasyonları destekleyecek doğrudan teşvik mekanizmaları.

Bu adımlar neden kritik?

Kritik çünkü rekabet gücümüzü hızla kaybediyoruz. “Türk pazarı nasılsa toparlar” yaklaşımı gerçekçi değildir. Bugün Yunanistan, Balkanlar, Mısır ve Avrupa destinasyonları hem fiyat hem de operasyonel kolaylık açısından çok daha cazip hale gelmiş durumdadır. Eğer hızlı ve etkili adımlar atılmazsa, turizmdeki daralma çok kısa süre içerisinde sahada herkes tarafından net şekilde hissedilen bir krize dönüşecektir.

İLGİLİ HABERLER

Bizi takip edin

3,234TakipçilerTakip Et
5,673TakipçilerTakip Et

SON HABERLER