Akaryakıt fiyatlarını belirlemeye yardımcı olan sistemin başında olan Ekonomi Bakanı Olgun Amcaoğlu’nun ve Benzinciler Birliği Başkanı Levent Çağdal’ın akaryakıt fiyatlarında “ılımlı bir artış” olabileceğini açıklamalarından kısa bir süre sonra bakanın ifade ettiği 2,5 TL’lik artış yerine altı TL’yi aşan artışlar yapılmasının nedeni her yurttaş tarafından araştırılmalı, sorgulanmalı ve temel bir bilgi olarak hafızalarda hak ettiği yeri almalıdır.

Belli ki bu artışın 2,5 TL’lik kısmı, akaryakıt maliyetlerindeki artışa karşılık geliyor. Bakan bunu ifade etmiş ve mesajını da vermişti. Ne olduysa oldu, Fiyat İstikrar Fonu payı da yükseltilerek zam altı TL’ye çıkarıldı. Vatandaşın cebinden aldılar; KKTC hazinesine aktardılar!
KKTC hazinesine aktarılan her bir kuruşun nereye harcandığını da biliyoruz ama… Bütün kaynaklar toplansa bile kamu görevlilerinin maaşlarının ödenmesine yetmiyor… Toplanan her türlü verginin üstüne 2-2,5 milyar TL kadar da borçlanmak gerekiyor.
Akaryakıt zammı ve bu zammın büyüklüğü, KKTC devletinin “maaş ödeme devleti” olmaktan öte bir şey olmadığını bir kez daha gösterdi.
Savaşın bizi etkilediği ve etkilemeye devam edeceği çok açık… Ne kadar süreceğini de kestiremiyoruz. En kötü olasılık Rusya-Ukrayna savaşı gibi uzayıp gitmesidir. Bu durumda akaryakıt fiyatları yükselebileceği yerde duracak, geri gelmesi zaman alacaktır. Bunun fiyatları topyekûn olarak yükseltmesi kaçınılmazdır; pahalılık azgınlaşacaktır. Uzayan savaş turizm, yüksek öğretim, inşaat ve ihracat gelirlerini olumsuz yönde etkileyecektir. Turizm ayakta dursa bile kaynak sağlayıcı diğer işletmeler zor günler geçirecekler.
Devletin bu işletmeleri ayakta tutması, savaş sonrasına yansıması muhtemel zorlukları minimize etmesi gerekir ama devletimiz maaş ödemek için elini yurttaşların ve işletmelerin cebine atmaktan başka şey bilmiyor; düşünemiyor!

Bu devletin küçülmesi, yapması zorunlu olan işler dışındaki işleri terk etmesi, yapması zorunlu olan işlerdeki verimliliği yükseltmek için daha nitelikli elemanlar istihdam etmesi ve teknolojik yatırımlar yapması KAÇINILMAZDIR.
Kaçınırsa ne olur?
Siz kendiniz veya işletmeniz devletin yarattığı AĞIR YÜKÜN ALTINDA ne kadar daha devam edebilecek, en iyi siz bilirsiniz!
Siz söyleyin bakalım: Bu devlet daha ne kadar ileri gidecek?

